خط لوله صلح جیست؟
خط لوله صلح نام خط لوله گاز صادراتی ایران به هند و پاکستان است که براساس تفاهمهای انجام شده، ایران متعهد میشود که تا مدت ۲۵ سال، گاز خود را با قیمت توافقی به هند و پاکستان بفروشد. این مسیر اقتصادیترین روش تامین انرژی شبه قاره هند میباشد. مذاکراتی پیرامون پیوستن ترکمنستان و قطر به ایران برای تامین گاز طبیعی این پروژه بزرگ مطرح شده است.
علیرغم جذابیتهایی که این طرح نه تنها از جنبه تامین انرژی برای شبه قاره هند دارد، بلکه به عنوان یک عامل کاهش تنش در روابط بین هند و پاکستان نیز به شمار میرود، هندوستان تحت فشارهای آمریکا اعلام کرد که از این طرح کنارهگیری میکند.
ساخت این خط لوله که از سال ۲۰۰۲ شروع شد، قرار بود در سال ۲۰۱۴ به بهرهبرداری برسد که با کنار کشیدن هند از این پروژه و تعلل پاکستان در ساخت خط لوله در داخل این کشور، نیمهکاره رها شدهاست.
پاکستان علت عدم شروع فعالیت را ناتوانی در تامین هزینهها عنوان کرده است و از شرکتهای ایرانی، روسی و چینی درخواست کرده است به عنوان مجری ساخت خط لوله مشارکت کنند. ایران درخواست اعطای وام ۵۰۰ میلیون دلاری به پاکستان را رد کرد و بیژن نامدار زنگنه، وزیر نفت دولت یازدهم ایران اعلام کرد تا زمانی که هند به عنوان دومین مصرفکننده گاز این خط لوله اعلام آمادگی نکند، ایران تمایلی به بهرهبرداری از این مسیر انتقال نخواهد داشت
مشخصات طرح
طرح خط لوله انتقال گاز صادراتی ایران به هند و پاکستان در سال ۱۹۹۰ مطرح شد اما گفتگوها بر سر این طرح که «خط لوله صلح» نام گرفته از ده سال پیش آغاز شد.
طول خط لوله ایران به هند ۲۷۰۰ کیلومتر است و قرار است گاز صادراتی ایران را از مسیر پاکستان به هند منتقل کند. پیش بینی شده است که در صورت توافق نهایی، ۱۱۰۰ کیلومتر از این خط لوله در ایران، ۷۸۰ کیلومتر در پاکستان و ۶۰۰ کیلومتر در هند احداث شود.
با تکمیل این طرح، روزانه ۱۵۰ میلیون متر مکعب گاز ایران به هند و پاکستان صادر میشود که ۹۰ میلیون متر مکعب آن برای هند و ۶۰ میلیون متر مکعب آن برای پاکستان در نظر گرفته شده است.
هزینه اجرای این طرح در برآوردهای اولیه چهار و نیم میلیارد دلار اعلام شده بود اما اکنون کارشناسان هزینه طرح را حدود هفت میلیارد دلار برآورد میکنند
وزیر امور خارجه خط لوله صلح را اقتصادی و عملیاتی خواند و گفت: ما فعالیتهای مربوط به ایران را انجام دادهایم و منتظر اقدام طرف پاکستانی هستیم.
محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران که به پاکستان سفر کرده، دقایقی پیش در نشست خبری مشترک با سرتاج عزیر مشاور امنیت ملی و امور خارجی نخستوزیر پاکستان در محل وزارت خارجه پاکستان خشونت و تروریسم در خاورمیانه را از مشکلات کنونی این منطقه خواند.
وی با اشاره به دیدارش با نواز شریف نخستوزیر پاکستان عنوان کرد: در این دیدار در خصوص گسترش روابط اقتصادی به خصوص در خصوص خط لوله گاز مذاکرهک ردیم و قرار شد این روابط گسترش یابد.
رئیس دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران همکاریهای امنیتی، سیاسی و فرهنگی را از دیگر مواردی برشمرد که با نخستوزیر پاکستان درباره آن گفتوگو کرده است.
ظریف همچنین گفت که با سرتاج عزیز درباره اوضاع کنونی در یمن و سوریه نیز گفتوگو کرده است و افزود: ما نیازمند همکاری با یکدیگر هستیم چرا که ما در یک منطقه قرار داریم.
وزیر خارجه ایران صلح و امنیت در افغانستان را برای جمهوری اسلامی ایران مهم برشمرد و افزود: ما از گفتوگوهای صلح و امنیت در افغانستان به همراه پاکستان استقبال میکنیم.
ظریف با بیان اینکه امکانات زیادی برای گسترش روابط در حوزههای مختلف از جمله حوزههای اقتصادی و فرهنگی داریم، عنوان کرد: با رفع تحریمهای اعمال شده علیه ایران، روابط 2 کشور بیشتر خواهد شد.
رئیس دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران خط لوله گاز ایران به پاکستان را اقتصادی و عملیاتی خواند و افزود: ما فعالیتهای مربوط به ایران را انجام دادهایم و منتظر اقدام طرف پاکستانی هستیم.
وی اضافه کرد: ما به امنیت افغانستان کاملا متعهدیم و امیدواریم که به همراه طرف پاکستانی که به این موضوع معتقد است، بتوانیم به برقراری امنیت افغانستان کمک کنیم.
وزیر خارجه ایران ادامه داد: معتقدیم که روابط اقتصادی بین استان سیستان و بلوچستان ایران و ایالت بلوچستان پاکستان میتواند به مقابله با گروههای سازمان یافته تروریستی کمک کند.
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
سهشنبه 24,دسامبر,2024